Saxenda och Högkostnadsskydd, Att använda Saxenda som en del av din viktminskningsresa kan vara en effektiv lösning för att uppnå dina mål, men kostnaden för medicinen kan vara en stor faktor för många. Ett sätt att hantera denna kostnad är genom högkostnadsskyddet. I detta blogginlägg ska vi förklara vad högkostnadsskydd är, hur det fungerar, och hur du kan använda det för att få Saxenda till en mer överkomlig kostnad.

Vad är Högkostnadsskydd?

Högkostnadsskydd är en del av det svenska sjukvårdssystemet som syftar till att begränsa hur mycket du behöver betala för läkemedel och sjukvård under ett år. När du har nått ett visst belopp i egenutgifter (självrisk) för receptbelagda läkemedel, täcker högkostnadsskyddet resten av dina kostnader för dessa läkemedel under resten av ett år.

Hur Fungerar Högkostnadsskydd för Läkemedel?

 1. Självriskperiod: Först betalar du fullt pris för dina receptbelagda läkemedel upp till en viss gräns, som för närvarande är 1 300 kronor (beloppet kan justeras årligen).
 2. Stegvis Rabatt: När du har nått denna gräns börjar du få en stegvis rabatt på dina läkemedelskostnader. Rabatten ökar i takt med att dina utgifter ökar:
  • 50% rabatt på kostnader mellan 1 300 och 2 450 kronor
  • 75% rabatt på kostnader mellan 2 450 och 5 370 kronor
  • 90% rabatt på kostnader mellan 5 370 och 6 820 kronor
 3. Frikort: När dina totala utgifter för receptbelagda läkemedel har nått 6 820 kronor, får du ett frikort. Med frikortet är alla dina receptbelagda läkemedel gratis under resten av högkostnadsperioden, som är ett år från den första köpet som räknas in i högkostnadsskyddet.

Kan Saxenda Inkluderas i Högkostnadsskydd?

För att Saxenda ska täckas av högkostnadsskyddet måste det vara ett subventionerat läkemedel, vilket innebär att det måste godkännas av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) för att ingå i läkemedelsförmånen. I vissa fall kan läkemedel som inte vanligtvis är subventionerade ändå bli det om de ordineras för specifika diagnoser och i vissa fall av specialister.

Hur Får Du Saxenda Subventionerat?

För att få Saxenda subventionerat och inkluderat i högkostnadsskyddet, följ dessa steg:

 1. Konsultera Din Läkare: Tala med din läkare om dina viktminskningsbehov och diskutera om Saxenda är rätt för dig. Din läkare kan bedöma om du uppfyller kriterierna för att få Saxenda subventionerat.
 2. Recept och Ansökan: Om din läkare anser att Saxenda är nödvändigt för din behandling, kan de skriva ut ett recept och eventuellt hjälpa dig att ansöka om att få läkemedlet subventionerat genom att skicka in en ansökan till TLV eller via relevanta kanaler.
 3. Uppföljning: Följ upp med din läkare och apoteket för att säkerställa att din ansökan har godkänts och att du kan få Saxenda till en reducerad kostnad.

Tips för Att Hantera Kostnaderna för Saxenda

 1. Jämför Priser: Priserna på Saxenda kan variera mellan olika apotek. Det kan vara värt att jämföra priser och se om du kan hitta ett apotek som erbjuder bättre priser eller rabatter.
 2. Försäkring: Kontrollera om din sjukförsäkring täcker kostnaderna för Saxenda eller om de erbjuder någon form av ersättning för viktminskningsmedel.
 3. Planera Ditt Köp: Om du vet att du kommer att behöva Saxenda under en längre period, kan du planera dina köp för att maximera fördelarna med högkostnadsskyddet.

Slutsats

Högkostnadsskyddet kan vara en betydande hjälp för att göra behandlingen med Saxenda mer överkomlig. Genom att förstå hur högkostnadsskyddet fungerar och vidta nödvändiga steg för att få Saxenda subventionerat, kan du minska dina läkemedelskostnader och fokusera på din viktminskningsresa. Diskutera alltid med din läkare om de bästa alternativen för dig och hur du kan dra nytta av högkostnadsskyddet.

Källor:

 • FASS.se
 • Vårdguiden 1177
 • Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV)
× Hur kan vi hjälpa dig?